planbord-kind-meisje-rechts-bord-links-1200x600

Weekplanner Kind – Is een Planbord geschikt voor mijn kind?

Het is duidelijk dat kinderen regelmaat en structuur fijn vinden. Kinderen vinden het prettig wanneer zij vooraf weten wat er de aankomende week of dag precies gaat gebeuren. Dit zorgt voor rust en duidelijkheid in hun hoofd. Daarom is het gebruik van een planbord een ideale uitkomst voor kinderen maar ook voor veel ouders en gezinnen.

Hoe wordt het Weekplanner Kind – Planbord gebruikt?

Een planbord is een magnetisch bord waar de dagen van de week op staan vermeldt. Op het bord kunnen magnetische pictogrammen met activiteiten worden geplakt. Het planbord geeft voor ouder en kind duidelijk aan welke activiteiten zullen plaatsvinden in de ochtend, middag en avond gedurende de week. 

Alle relevante activiteiten zijn beschikbaar om in te plannen. Denk bijvoorbeeld aan tanden poetsen, naar bed gaan, sporten of naar school. Het kind kan zelf of in overleg met de ouder bepalen hoe de week ingevuld gaat worden. De activiteiten kunnen tussentijds gemakkelijk worden gewijzigd door de magneten weg te halen of ergens anders op het bord te plakken.

Door het planbord op een overzichtelijke plek neer te zetten of op te hangen, kan het kind altijd tussentijds inzien wanneer een bepaalde gebeurtenis plaatsvindt en hoeven zij dit niet steeds aan de ouders te vragen. Gemakkelijk voor het kind en de ouders dus! Het bord helpt tegelijkertijd ook bij het bevorderen van goed gedrag. Wanneer een kind zich aan de planning houdt kan een beloning worden gegeven!

Is een planbord geschikt voor mijn kind?

Een planbord is geschikt voor ieder kind die behoefte heeft aan structuur. Kinderen vanaf de peuterleeftijd kunnen al gebruik maken van een planbord om alvast te oefenen met het organiseren van dagen en een beter besef van tijd te ontwikkelen. Maar eigenlijk zit er geen leeftijdsgrens aan het gebruik van een planbord, want een planning maken heeft iedereen baat bij. Ook kinderen met ADHD of autisme hebben enorm baat bij een planbord. Aangezien zij van zichzelf moeite hebben met het aanbrengen van structuur, is het aanreiken van een planbord als hulpmiddel een perfecte manier om overzicht te creëren.

Hulp bij ontwikkeling van cruciale executieve functies

Het bord helpt het kind van jongs af aan bij het trainen en ontwikkelen van de cruciale executieve functies. De executieve functies zijn belangrijk voor het denken (cognitie) en het uitvoeren (executie) van sociaal, efficiënt en doelgericht gedrag. Een planbord kan hierbij uitstekend hulpmiddel zijn voor ouder en kind om samen deze functie aan te leren en te trainen.

Alle school, sociale en vrije tijd activiteiten kunnen overzichtelijk op het bord worden ingedeeld. Daarmee leert het kind in te zien wanneer iets gaat gebeuren of wanneer bepaalde taken klaar moeten. Samen met de ouder kan het planbord steeds als houvast worden gebruikt om het kind uit te leggen waarom activiteiten plaatsvinden.

De positieve effecten van een planbord voor kinderen

  • Structuur en duidelijkheid
  • Rust en ontspanning
  • Visuele manier om te organiseren
  • Dagen en week vooruit organiseren
  • Weten wat ze die dag gaan doen en wanneer
  • Het werkt zowel fijn voor kinderen als ouders
  • Kind slaapt veel beter
  • Veranderingen en afspraken komen niet onverwachts
  • Flexibel met nieuwe afspraken maken

X